Overview

Location:

Hammersmith, West London, W14

 

Type of Conversion:

Mansard – 1 bed en-suite

 

Duration of Build:

8 weeks

 

Background:

Our clients wanted to transform unused loft space in their two-storey period flat into a luxurious bedroom en suite. Located in a Hammersmith conservation area, the property’s renovation had to comply with rigorous planning controls, including using characteristic building materials and construction techniques.

 

"We are thrilled with our new bedroom and bathroom space – the quality of finish is amazing! It’s the perfect spot to relax and unwind.” "

Nathan, Homeowner

Result

Converting the loft space created an entire new floor with room to accommodate a spacious master bedroom and en suite bathroom.

To meet local planning requirements, we installed a Mansard loft extension comprising a horizontal roof and gently sloping 72° rear wall. Adding features such as traditional style sash windows and using handmade London Yellow Stock bricks helped retain the building’s period character.

As the property had a sizeable roof space, we were able to achieve desirable high ceilings.  Adding large windows and skylights enhanced light and space even further.

When converting a loft into living space, fire regulations need to be a key design consideration from the outset. This includes adding measures, such as fire-resistant doors and mains powered fire alarms.

To ensure fire safety we installed a fire door enclosed by partitions at the bottom of the new stairway. As well as providing a safe exit route, this bypassed the need for a separate door to the conversion. Instead, a staircase rail with turned spindles provides a simple, pared back entrance.

 

Modern Vintage Style Loft Conversion  

The final loft conversion is a beautifully finished, modern space with lots of charming vintage features.

The bedroom’s high ceilings and large windows amplify the feeling of light and space throughout. To keep the space calm and clutter-free we installed a full height, bespoke built-in wardrobe.

The adjoining bathroom has a luxurious, high-end hotel feel. A freestanding roll top bath sits snuggly under the sloping roof. The twin skylights above enable privacy while maximising natural light.

Clever use of space and positioning meant that there was ample room for a walk-in shower, double basin vanity unit and, slightly tucked away, a separate toilet. The innovative pocket door system allows the door to slide into the cavity wall, saving space and hiding it from view.

Floor to ceiling white metro tiles, dark herringbone pattern floor and mix of traditional and contemporary gold brassware, complete the room’s modern retro look.

The absence of an interior door makes the space light and open plan. Great care was taken to install a period style wood stair rail and staircase. This allows the new floor to fit seamlessly with the rest of the property, giving the appearance as if it has always been there.

If you like what you see why not

Request a free quote

If you like what you see why not

Request a free quote

If you like what you see why not

Request a free quote

If you like what you see why not

Request a free quote

If you like what you see why not

Request a free quote

If you like what you see why not

Request a free quote

If you like what you see why not

Request a free quote

If you like what you see why not

Request a free quote

If you like what you see why not

Request a free quote

If you like what you see why not

Request a free quote

If you like what you see why not

Request a free quote

If you like what you see why not

Request a free quote

If you like what you see why not

Request a free quote

If you like what you see why not

Request a free quote

If you like what you see why not

Request a free quote

If you like what you see why not

Request a free quote